Sfaturi utile: Ce sa faci cand incepi sa lucrezi pentru firme


Pentru ca si eu am avut nevoie de un sfat si nu am gasit, consider util un articol unde poti gasi si intreba cum sa te comporti cand esti cautat pentru prima data de firme, edituri si persoane juridice in general.

Cateva reguli esentiale si indiscutabile indiferent de premize:


1.Indiferent ce ti s-ar spune NU fa munca pana nu stii pentru cati bani lucrezi si care sunt coditiile (termen de finalizare, format desen etc). Nu realiza nimic in plus fata de cat crezi tu ca poti pune la capitolul " pierderi minore". Indiferent de ce ti s-ar spune, cat de amabila si convingatoare ar fi persoana respectiva NU continua munca daca NU exista un contract sau o suma clara. Atentie: mostrele de desene pot incapea la categoria "munca gratuita" atat timp cat ele nu sunt trimise in format final, gen : un desen color de carte, eventual un PSD. Mostra nu trebuie sa iti ia mai mult de o zi. Cine cere mai mult este clar ca nu are ganduri complet corecte si iti va cere mostre peste mostre. Daca ti se cere sa faci o coperta de carte, NU este o mostra. Este o lucrare finalizata.

In general persoanele care inca de la inceput iti dau senzatia ca ocolesc sa iti raspunda cand vine vorba de plata si/sau de acte, dar nu ocolesc sa iti dea cerintele de munca, iti vor face probleme pe parcurs.


2. Daca tu esti cel care contacteaza firme, atunci incearca sa nu promiti mai mult decat poti. Data viitoare vei fi ocolit si nu vor mai vrea sa mai lucreze cu tine, chiar daca te-ai perfectionat intre timp! (Acest lucru nu am facut dar cunosc persoane in acest sens). Exceptie cazul in care perfectionarea ta este evidenta si diferenta intre "atunci" si "acum" este net superioara.

In ce priveste valoarea ilustratiei, aceasta trebuie discutata inca de la inceput. O ilustratie tip vigneta poate incepe de la 3 ron.

Este foarte indicat sa stabilesti pretul lucrarii. Poate cel care doreste ilustratia vrea ceva de 5 lei sau sa lucrezi maxim o jumatate de ora pe o ilustratie, iar tu desenezi de 50 de lei si aloci 3 ore. Desi poate la inceput nu iti va parea important, pe parcursul lucrarii vei vedea ca nu ti se va mai parea ok sa lucrezi 100 de desene pentru 300 de ron. Oboseala si facturile sunt primele care isi vor spune cuvantul. :)

Cine spune ca "nu conteaza banii ca doar lucrezi din pasiune" cel mai probabil nu are nici o legatura cu domeniul sau a desenat ocazional pentru prieteni. Nu vei auzi niciodata acest lucru de la o persoana care chiar traieste din desene. Si nu mai spun ca inspiratia nu vine pe stomacul gol ca sa citez dintr-un articol citit de curand. Nu uita ca pentru a desena ai nevoie de un calculator performant, blocuri de desene, culori, creioane, birou de lucru, scaun confortabil, tableta grafica, etc.

Bine-nteles, este de preferat ca "Firma" sa iti spuna bugetul alocat si tu sa ii spui cate ilustratii oferi de banii respectivi. Depinde foarte mult de cerinte. Eu prefer persoanele care spun in mare ce isi doresc si mentioneaza bugetul (sau stabilesc clar dupa o eventuala mostra).Insa, nu poti refuza completarile clientului indiferent daca tie ti se par bune sau nu. El te plateste pentru asta, DAR, nu uita: clientul poate considera ca cerintele lui sunt minore. Stabileste acest lucru de la inceput si anume "Regula 3"


3. Mentioneaza ca orice modificare costa. Ai fi uimit ca multi negociaza un pret si nu considera ca a muta din "profil" in "cu fata" este ceva greu chiar daca fisierul tau este un PDF sau creion finisat si dat cu fixator!



Cam acestea ar fi cateva sfaturi ce pot sa le dau in acest moment. Vreau sa stiti ca orice intrebare pe care o aveti in legatura cu astfel de situatii, puteti sa mi-o adresati. Fiind la inceput, probabil va veti simti descurajati de cei care exista deja pe piata, insa nu uitati, si ei au fost necunoscuti candva.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pisica a prins soarecele

Maini si trandafir

Cartea mea